Mielone kotleciki cielęce z kaszką kuskus, owocami i rodzynkami - po 18. miesiącu
Składniki
- Mięso cielęce mielone: 80 g
- Namoczony w wodzie miąższ czerstwej bułki pszennej: 10 g
- Jajka: ¼ sztuki
- Mąka pszenna do oprószenia
- Olej do podsmażenia kotlecików
- Krem z Jabłek i jagód Gerber: 1 słoiczek
- Jabłka: 50 g
- Śliwka świeża: 1-2 sztuki
- Olej rzepakowy: 50 ml
- Kaszka kuskus: 50 g/55 ml wody lub bulionu warzywnego
- Masło: 1 łyżeczka
- Rodzynki: 60 g
- Starta marchewka: 80 g
- Starte jabłko: 20 g
Przybory kuchenne
rondelek z pokrywką, miseczka, deska do krojenia, nóż, łyżka, maszynka do mielenia mięsa, patelnia, talerz
Alergeny
- Produkt zawiera mleko.
- Produkt zawiera gluten.
- Produkt zawiera jaja.
Krok po kroku
-
Przygotowanie kaszki kuskus:
Kaszkę kuskus przesypać do płaskiej miseczki i zalać gorącym wywarem.
-
Dokładnie wymieszać i dodać miękkie masło oraz rodzynki.
-
Po dokładnym wymieszaniu przykryć folią aluminiową i odstawić w ciepłe miejsce.
-
Przygotowanie jabłek:
Jabłka obrać i wydrążyć gniazda nasienne, po czym pokroić w drobną kostkę, podobnie jak śliwki, a następnie przesmażyć na oleju.
-
Owoce mieszamy z kaszką kuskus lub dodajemy do sosu.
-
Przygotowanie kotletów mielonych:
Czerstwą bułkę pszenną namoczyć w wodzie, odcisnąć i przekręcić przez maszynkę do mielenia mięsa.
-
Mięso cielęce mielone wymieszać bardzo dokładnie z jajkiem oraz mieloną bułką pszenną.
-
Formujemy malutkie kotleciki, które oprószamy mąką.
-
Smażymy na złoty kolor z dwóch stron na oleju.
-
Tak przygotowane kotleciki wrzucamy do deserku Krem z jabłek i jagód Gerber i - jeżeli jest taka konieczność - doduszamy pod przykryciem na bardzo małym ogniu.
-
Sposób przygotowania surówki:
Startą marchewkę mieszamy ze startym jabłkiem.
Graj o wózek 3w1 dla Maluszka!
Materiały do pobrania dla Rodziców
Przeczytaj, jak rozszerzać dietę Maluszka. Skorzystaj z naszych jadłospisów i zainspiruj się przepisami, które przygotowaliśmy z myślą o niemowlętach i małych dzieciach.
.