Królik duszony ze śliwkami – po 12. miesiącu
Składniki
- 200g combru z królika
- 6 - 7 śliwek suszonych
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 100 ml bulionu drobiowego
- Gerber Śliwki : 1/2 słoiczka
- Gerber Jabłuszka : 1/2 słoiczka
- 1 łyżeczka śmietanki
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka miodu
- ryż
- zielony groszek
Przybory kuchenne
rondelek, patelnia, deska do krojenia, nóż
Alergeny
- Produkt zawiera mleko.
Krok po kroku
-
Comber z królika faszerujemy śliwkami.
-
Gotowy comber obsmażamy w rondelku na oleju z masłem, następnie podlewamy bulionem drobiowym i dusimy na wolnym ogniu do miękkości.
-
Sos: do rondelka wlewamy sos wytworzony podczas duszenia królika i dodajemy pół słoiczka Śliwek i pół słoiczka Jabłuszek Gerber.
-
Po wymieszaniu i zagotowaniu dodajemy odrobinę śmietanki, doprawiamy sokiem z cytryny i odrobiną miodu oraz wkładamy miękki kawałek masła.
-
Comber kroimy w cienkie plastry, polewamy sosem i podajemy z ryżem z dodatkiem sparzonego w wodzie zielonego groszku.
*Miód nie powinien być wprowadzany przed ukończeniem 12 miesięcy, chyba że zarodniki Clostridium botulinum zostały inaktywowane odpowiednimi metodami wykorzystującymi wysokie ciśnienie i temperaturę, stosowanymi w produkcji żywności.
Graj o wózek 3w1 dla Maluszka!
Materiały do pobrania dla Rodziców
Przeczytaj, jak rozszerzać dietę Maluszka. Skorzystaj z naszych jadłospisów i zainspiruj się przepisami, które przygotowaliśmy z myślą o niemowlętach i małych dzieciach.