Składniki
- Korzeń pietruszki obrany 30g
- Szparagi białe i zielone obrane z włókien 70 g
- Jabłko obrane i z wyciętymi szypułkami 20 g
- Seler naciowy obrany z łyk 30 g
- Polędwiczka cielęca lub górka cielęca b/k 50 g
- Nestlé Proste Zboża kleik ryżowy 2 łyżeczki
- Woda 1 1/2 szklanki
- Masło 1 łyżeczka
- Ugotowane żółtko jaja kurzego 1 sztuka
- Koperek („piórka” bez łodyżek)
Przybory kuchenne
nóż, deska do krojenia, rondelek, mikser, sitko
Alergeny
Produkt zawiera mleko.
Produkt zawiera jaja.
Produkt zawiera seler.
Krok po kroku
-
Pokrojona w kostkę cielęcinę gotujemy w jednej szklance wody przez 20 minut.
-
Po 10 minutach gotowania dodajemy zielone szparagi, seler naciowy i drobno pokrojony korzeń pietruszki.
-
Pod koniec gotowania dodajemy jabłko i Kleik kukurydziany Nestlé.
-
Gdy wszystko jest miękkie, całość miksujemy na jednolitą papkę, a pod koniec miksowania wrzucamy miękkie masło.
-
Szparagi białe gotujemy oddzielnie w niewielkiej ilości wody po czym miksujemy.
-
Ciepłą zupkę posypujemy drobno pokrojonym koperkiem i przetartym przez sitko ugotowanym żółtkiem oraz „stawiamy kleksy” ze zmiksowanych białych szparagów.
Graj o wózek 3w1 dla Maluszka!
Materiały do pobrania dla Rodziców
Przeczytaj, jak rozszerzać dietę Maluszka. Skorzystaj z naszych jadłospisów i zainspiruj się przepisami, które przygotowaliśmy z myślą o niemowlętach i małych dzieciach.
.