Zupka buraczkowa z jabłkiem po 6. miesiącu
Składniki
- Burak obrany i pokrojony w plastry: 80 g
- Ziemniaki: 30 g
- Marchewka: 30 g
- Delikatny indyk Gerber, po 6. miesiącu: 2 łyżki
- Masło: 1 łyżeczka
- Woda: 1/2 szklanki
- Sok z wyciśniętej i sparzonej cytryny
- Jabłko: 1/2 małej sztuki
- Kaszka manna: 1 łyżeczka
Przybory kuchenne
rondelek, nóż, deska do krojenia, piekarnik
Alergeny
Produkt zawiera mleko.
Krok po kroku
-
Umyte i obrane warzywa gotujemy przez około 15 minut
-
Następnie wsypujemy kaszkę manną i gotujemy „na wolnym ogniu” przez około 4-5 minut
-
Pod koniec gotowania dodajemy kilka kropli soku z cytryny oraz Delikatnego kurczaka Gerber
-
Po zagotowaniu zupkę miksujemy, a pod koniec miksowania dodajemy masło
-
Jabłko obrane i wydrążone z gniazd nasiennych pieczemy w temperaturze 160ºC przez około 15 minut po czym przecieramy przez sitko
-
Przetarte jabłko dodajemy do zupki w formie „kleksów”
Graj o wózek 3w1 dla Maluszka!
Materiały do pobrania dla Rodziców
Przeczytaj, jak rozszerzać dietę Maluszka. Skorzystaj z naszych jadłospisów i zainspiruj się przepisami, które przygotowaliśmy z myślą o niemowlętach i małych dzieciach.
.