Zupa krem z jabłek i pietruszki – po 8. miesiącu
Składniki
- Pietruszka, korzeń: 80 g
- Jabłuszka Gerber: 1 słoiczek
- Por, białe części: 20 g
- Masło: 1 łyżeczka
- Natka pietruszki: ¼ pęczka
- Śmietanka 30%: 2 łyżeczki
- Skórka z ½ cytryny
- Mąka pszenna: 4-5 łyżek
- Jajko: ½ sztuki lub 1 jajko przepiórcze
- Marchewka Gerber: ¼ słoiczka
Przybory kuchenne
deska do krojenia, nóż, patelnia, rondelek, mikser lub blender, miska, łyżka, rożek z pergaminu, garnek, cedzak
Alergeny
- Produkt zawiera mleko.
- Produkt zawiera jaja.
- Produkt zawiera gluten.
Krok po kroku
-
Przygotowanie zupki:
Pietruszkę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
-
Pory kroimy w cienkie plasterki i szklimy na maśle razem z pietruszką tak, aby masło się nie zrumieniło.
-
Przesmażone warzywa zalewamy 100 ml wody (1/2 szklanki) i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości.
-
Miękkie warzywa miksujemy i dodajemy do nich deserek Jabłuszko Gerber oraz dolewamy śmietankę.
-
Zupkę gotujemy na wolnym ogniu jeszcze 3-4 minuty.
-
Przygotowanie marchewkowych lanych kluseczek:
Mąkę mieszamy z jajkiem do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
-
W trakcie mieszania dodajemy przecier warzywny Marchewka Gerber
-
Ciasto przekładamy do „rożka” zwiniętego z pergaminu i wyciskamy na wrzącą wodę.
-
Ugotowane lane kluseczki po odcedzeniu podajemy razem z ciepłą zupką, posypaną startą skórką z cytryny i drobno pokrojoną natką pietruszki.
Graj o wózek 3w1 dla Maluszka!
Materiały do pobrania dla Rodziców
Przeczytaj, jak rozszerzać dietę Maluszka. Skorzystaj z naszych jadłospisów i zainspiruj się przepisami, które przygotowaliśmy z myślą o niemowlętach i małych dzieciach.
.