Zupka kalafiorowa z czerwoną papryką po 5. miesiącu
Składniki
- Różyczki kalafiora 40 g
- Korzeń pietruszki 50 g
- Gerber Jabłka z bananami i morelami, po 4. miesiącu 3 łyżki
- Kasza jaglana 2 łyżeczki
- Olej rzepakowy 1 łyżeczka
- Listki świeżego tymianku 6-8 listków
- Oliwa z oliwek extra vergine 1 łyżka
- Papryka czerwona świeża bez pestek i szypułki 60 g
Przybory kuchenne
nóż, deska do krojenia. rondelek, mikser, piekarnik, sitko
Krok po kroku
-
Kalafiora i umytą oraz obraną pietruszkę kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy przez około 20 minut.
-
W połowie gotowania dodajemy kaszę jaglaną.
-
Gdy kasza i warzywa są miękkie całość miksujemy, a pod koniec miksowania dodajemy listki tymianku oraz Jabłka z bananami i morelami Gerber i wlewamy niewielką ilość oleju rzepakowego.
-
Czerwoną paprykę pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 120ºC przez 5 minut (możemy też sparzyć we wrzątku).
-
Z upieczonej papryki zdejmujemy skórkę, a miąższ przecieramy przez sitko i następnie mieszamy z oliwą z oliwek.
-
Ciepłą zupę kalafiorowo-pietruszkową suto skrapiamy zmiksowaną papryką.
Graj o wózek 3w1 dla Maluszka!
Materiały do pobrania dla Rodziców
Przeczytaj, jak rozszerzać dietę Maluszka. Skorzystaj z naszych jadłospisów i zainspiruj się przepisami, które przygotowaliśmy z myślą o niemowlętach i małych dzieciach.
.