Krem z cukinii z lanymi kluseczkami – po 10. miesiącu
Składniki
- Cukinia zielona: 80 g
- Bulion warzywny: 200 ml
- Por: 20 g
- Masło: 1 płaska łyżeczka
- Śmietanka 30%: 10 ml
- Natka pietruszki: 1 pęczek
- Kleik ryżowy Nestlé Proste Zboża: 2 łyżeczki
- Mąka pszenna: 3-4 łyżki
- Jajko kurze: ½ sztuki lub 1 jajko przepiórcze
Przybory kuchenne
rondelek x2, patelnia, nóż, deska do krojenia, miska, szpryca do ciasta, cedzak, łyżka, chochla, pergamin
Alergeny
- Produkt zawiera gluten.
- Produkt zawiera jaja.
- Produkt zawiera mleko.
Krok po kroku
-
Przygotowanie warzyw:
Cukinię myjemy, nie obieramy i kroimy w drobne kawałki.
-
Pora myjemy i kroimy w plastry, po czym musimy zeszklić na oleju.
-
Przygotowanie lanych kluseczek:
Mąkę pszenną mieszamy z jajkiem do konsystencji gęstej śmietanki i pod koniec mieszania dodajemy natkę pietruszki, zmiksowaną z odrobiną wody.
-
Ciasto przekładamy do szprycy wykonanej w formie stożka z pergaminu i wyciskamy ciasto na wrzącą, lekko osoloną wodę. Można też oddzielać małe porcje ciasta łyżeczką od kawy i wykładać do gotującej się wody.
-
Kluseczki gotujemy na wolnym ogniu, nie dłużej jak 1 minutę.
-
Przygotowanie kremu:
Do gotującego się bulionu warzywnego wrzucamy zeszklony por i cukinię.
-
Po 10-15 minutach gotowania, miksujemy zupę i dodajemy Kleik ryżowy Nestlé Proste Zboża, a następnie wlewamy śmietankę i gotujemy na wolnym ogniu nie dłużej jak 1-2 minuty.
-
Tuż przed podaniem dodajemy lane kluseczki oraz drobno pokrojoną natkę pietruszki.
Graj o wózek 3w1 dla Maluszka!
Materiały do pobrania dla Rodziców
Przeczytaj, jak rozszerzać dietę Maluszka. Skorzystaj z naszych jadłospisów i zainspiruj się przepisami, które przygotowaliśmy z myślą o niemowlętach i małych dzieciach.
.