Krem z kalafiora i zielonej papryki po 6. miesiącu
Składniki
- Różyczki kalafiora 60 g
- Papryka zielona bez pestek i szypułki 40 g
- Nestlé Proste Zboża kleik ryżowy 3 łyżeczki
- Masło 1 łyżeczka
- Mus Jabłkowy z brzoskwiniami Gerber, po 4. miesiącu 2 łyżeczki
- Woda 1/2 szklanki
- Koperek świeży kilka „piórek”
Przybory kuchenne
nóż, deska do krojenia, piekarnik, rondelek, mikser
Alergeny
Produkt zawiera mleko.
Krok po kroku
-
Kalafiora kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w wodzie przez około 10 minut.
-
W połowie gotowania wsypujemy Kleik kukurydziany Nestlé.
-
Kawałki papryki pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 160ºC przez 8-10 minut (czas pieczenia uzależniony jest od grubości miąższu papryki).
-
Upieczoną paprykę obieramy ze skórki i dodajemy do kalafiora z kleikiem kukurydzianym Nestlé razem z masłem po czym całość miksujemy.
-
Do zmiksowanego kalafiora z papryką dodajemy Mus Jabłkowy z brzoskwiniami Gerber i jeżeli jest taka potrzeba to podgrzewamy.
-
Zupkę przed podaniem posypujemy drobno pokrojonym koperkiem.
Graj o wózek 3w1 dla Maluszka!
Materiały do pobrania dla Rodziców
Przeczytaj, jak rozszerzać dietę Maluszka. Skorzystaj z naszych jadłospisów i zainspiruj się przepisami, które przygotowaliśmy z myślą o niemowlętach i małych dzieciach.
.