Zupka jarzynowa z papają i rybką po 6. miesiącu
Składniki
- Papaja 50 g
- Ziemniak 30 g
- Marchewka 30 g
- Filet z pstrąga bez ości i skóry 40 g
- Olej rzepakowy 1 łyżeczka
- Nestlé Proste Zboża kleik ryżowy 2 łyżeczki
- Woda 1 szklanka
- Natka pietruszki – listki
Przybory kuchenne
nóż, deska do krojenia, rondelek, sitko, mikser
Alergeny
Produkt zawiera ryby.
Krok po kroku
-
Umytą i obraną marchewkę i ziemniaka myjemy dokładnie kroimy na spore kawałki.
-
Gotujemy około 10 minut po czym dodajemy sparzoną i obraną oraz pozbawioną pestek papaję i gotujemy kolejne 10 minut.
-
Następnie gotując na „wolnym ogniu” dodajemy filet z pstrąga i gotujemy przez 5 minut.
-
Ugotowaną rybę wyjmujemy i przecieramy przez sitko. Uwaga! – nie wolno miksować, gdyż mogą czasami pozostać kawałki ości. Użycie sitka z drobnym oczkiem gwarantuje, że nawet drobne ości nie zostaną przetarte.
-
Do zupki dodajemy Kleik ryżowy Nestlé i po 2 minutach gotowania całość miksujemy na jednolitą papkę dolewając niewielką ilość oleju.
-
Przetartą rybkę przekładamy do zupki lub formujemy w „wałeczek” który kroimy w plasterki i posypujemy po wierzchu zupkę.
-
Zupkę posypujemy bardzo drobno pokrojonymi listkami natki pietruszki.
Graj o wózek 3w1 dla Maluszka!
Materiały do pobrania dla Rodziców
Przeczytaj, jak rozszerzać dietę Maluszka. Skorzystaj z naszych jadłospisów i zainspiruj się przepisami, które przygotowaliśmy z myślą o niemowlętach i małych dzieciach.
.