Filet jagnięcy z bakłażanem – po 24. miesiącu
Składniki
- Bakłażan: ½ małej sztuki
- Produkt na bazie mleka NAN OPTIPRO Plus 3 HMO: 1-2 płaskie łyżeczki
- Masło: 1 łyżeczka
- Comber jagnięcy b/k lub polędwiczka: 150 g
- Oliwa z oliwek (drugie tłoczenie): 1 łyżka
- Listki świeżej mięty
Przybory kuchenne
deska do krojenia, nóż, ręczniki papierowe, sitko, mikser
Alergeny
Produkt zawiera mleko.
Ważna informacja
Karmienie piersią powinno być kontynuowane tak długo, jak to możliwe. Zanim zdecydujesz się stosować mleko następne, zasięgnij porady lekarza.
Krok po kroku
-
Z bakłażana przygotować pureé: bakłażana kroimy w plastry o grubości ok. 0,5 cm, gdy na wierzchu pojawią się kropelki wody/soku, osuszamy je ręcznikiem papierowym, po czym pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180ºC przez 5-6 minut.
-
Miąższ bez skóry miksujemy lub przecieramy przez sitko, dodajemy miękkie masło, dolewamy wcześniej przygotowane NAN OPTIPRO Plus 3 i dokładnie mieszamy.
-
Oczyszczony w całości comber jagnięcy bez kości lub polędwiczkę jagnięcą, kropimy oliwą z oliwek i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 ºC przez 10-12 minut.
-
Upieczony i miękki comber jagnięcy kroimy w cienkie paseczki i podajemy z ciepłym puree z bakłażana, wymieszanego wcześniej z drobno pokrojonymi listkami świeżej mięty.
Graj o wózek 3w1 dla Maluszka!
Materiały do pobrania dla Rodziców
Przeczytaj, jak rozszerzać dietę Maluszka. Skorzystaj z naszych jadłospisów i zainspiruj się przepisami, które przygotowaliśmy z myślą o niemowlętach i małych dzieciach.
.