Smażone eskalopki z ryby z koperkiem - po 24. miesiącu
Składniki
- 130g filetu z ryby
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego do smażenia
- 1/4 pęczka koperku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 - 3 łyżeczki śmietany
- 60 ml bulionu drobiowego
- 1 łyżeczka Kleiku Ryżowego Nestlé Proste Zboża
- 1 łyżeczka masła
- surówka z marchwi
Przybory kuchenne
pojemnik z pokrywką do marynaty, patelnia, garnuszek, rondelek, talerz
Alergeny
- Produkt zawiera mleko.
- Produkt zawiera rybę.
Krok po kroku
-
Porcję fileta rybnego marynujemy przez max.1,5 godziny w lodówce - polewamy oliwą z oliwek oraz posypujemy nasionami kopru włoskiego i świeżym koperkiem.
-
Po wyjęciu ryby z marynaty smażymy ją na oleju.
-
Sos: do garnuszka wyciskamy sok z cytryny, dolewamy trochę śmietanki i wywaru drobiowego oraz szczyptę ziarna kopru włoskiego.
-
Po 2-3 minutach gotowania sosu na wolnym ogniu cedzimy go przez sitko.
-
Sos zagęszczamy kleikiem ryżowym Nestlé Proste Zboża.
-
Do gorącego sosu dodajemy miękkie masło i drobno pokrojony koperek.
-
Rybę polewamy sosem i podajemy ze smażonymi ziemniaczkami pokrojonymi w niedużą kostkę oraz surówką z marchwi.
Graj o wózek 3w1 dla Maluszka!
Materiały do pobrania dla Rodziców
Przeczytaj, jak rozszerzać dietę Maluszka. Skorzystaj z naszych jadłospisów i zainspiruj się przepisami, które przygotowaliśmy z myślą o niemowlętach i małych dzieciach.
.