Historia pasteryzacji, czyli dlaczego deserków nestlé yogolino nie trzeba przechowywać w lodówce
Nasze babcie używały pasteryzacji w trakcie robienia domowych przetworów. Zdecydowaliśmy się zainspirować tym sposobem utrwalania żywności, tworząc deserki Nestlé Yogolino. Dzięki procesowi, który jest zbliżony do wspomnianej pasteryzacji, powstały wygodne do podania dziecku deserki, których nie musisz przechowywać w lodówce.
Nestlé Yogolino to linia produktów mlecznych stworzona specjalnie z myślą o najmłodszych. Spełnia ona rygorystyczne normy bezpieczeństwa i jest dopasowana do potrzeb żywieniowych małych dzieci. Dowiadując się, jak powstają deserki Nestlé Yogolino, możesz przekonać się, że wcale nie potrzeba konserwantów, aby produkty mleczne mogły być przechowywane poza lodówką!
Dlaczego deserki Nestlé Yogolino nie muszą być przechowywane w lodówce?
Zapewne każda mama wie, że mleko i przetwory mleczne w większości powinny być przechowywane w niskiej temperaturze. Jednak produkty wyjęte z lodówki nie nadają się od razu do spożycia przez małe dzieci. Są zimne i trzeba poczekać, aż osiągną odpowiednią temperaturę. Jeżeli natomiast chcemy żywność trzymać poza lodówką, musimy uważać czy dany produkt można bezpiecznie przechowywać w temperaturze pokojowej. Takie informacje znajdziesz na opakowaniu. Jeżeli na etykiecie jest napisane, że produkt należy przechowywać w niskiej temperaturze, wtedy zabranie go na spacer czy w podróż w ciepły dzień może znacznie zwiększyć ryzyko jego zepsucia. Czasami dzieje się tak na przykład w wyniku rozwoju bakterii czy innych drobnoustrojów.
Nie należy zatem przechowywać poza lodówką żadnych produktów (w tym produktów mlecznych), które nie są do tego przeznaczone. Istnieje ryzyko, że niewłaściwie przechowywany produkt może nie nadawać się do spożycia nawet po kilku godzinach od wyjęcia z lodówki. Eksperci Nestlé postanowili zainspirować się doświadczeniem i tradycją naszych babć. Dlatego wykorzystali proces oparty na termicznym utrwalaniu żywności, który jest podobny do pasteryzacji. Aby wyjść naprzeciw oczekiwaniom rodziców i ich dzieci, stworzono produkty mleczne, których jednym z największych atutów jest to, że nie trzeba ich trzymać w lodówce.
Ważne
Prawidłowo przeprowadzona pasteryzacja jest skutecznym sposobem niszczenia lub hamowania wzrostu drobnoustrojów w produktach żywnościowych. Wykorzystując ją przy tworzeniu żywności można otrzymać produkt, który jest bezpieczny i trwały, nawet bez dodatku konserwantów.
Jak wygląda proces produkcji deserków Nestlé Yogolino?
Na samym początku pozyskujemy od naszych dostawców główne surowce – pełne mleko, owoce oraz białko serwatkowe. Zanim składniki deserków trafią do fabryki, przechodzą szereg testów i analiz, dzięki którym mamy gwarancję, że spełniają normy żywności przeznaczonej dla niemowląt i małych dzieci. Kolejny krok to produkcja. Każda porcja gotowego deserku dostarcza przynajmniej 30% dziennego zapotrzebowania maluszka na wapń.
Ważne
Nestlé Yogolino (podobnie jak wekowane przetwory na zimę) są poddawane obróbce termicznej. To dzięki niej zawartość kubeczków może mieć długi termin przydatności – nawet pomimo tego, że w składzie deserków nie ma żadnych konserwantów*. Deserki nie zawierają też sztucznych barwników*. *Zgodnie z przepisami prawa.
truskawką, jagodą, maliną bądź morelą). Do wszystkich deserków owocowych dodajemy kultury bakterii Streptococcus thermophilus, a niekiedy także Lactobacillus Acidophilus. Poza tym w Nestlé przygotowujemy również deserki o smaku naturalnym (bez dodatku owoców), tworzymy deserki o smaku waniliowym. Ostatecznie wszystkie użyte składniki dobrze mieszamy, nadając im aksamitnie gładką strukturę.
Następnie pełne mleko oraz białko serwatkowe łączymy z przetartymi owocami (
Deserki dla niemowląt, czyli bezpieczeństwo i wygoda stosowania
Bezpieczeństwo przetworów mlecznych jest dla nas szczególnie ważne, gdy chodzi o produkty przeznaczone dla niemowląt i małych dzieci. Z tego względu produkty Nestlé Yogolino są pakowane w atmosferze ochronnej.
Komponując dietę dla rozwijającego się dziecka, należy pamiętać o różnorodności, ponieważ jest ona istotnym elementem pozwalającym na zaspokojenie wszystkich potrzeb żywieniowych maluszka. Jedzenie, które jesz i podajesz swojemu dziecku, powinno być nie tylko smaczne i zdrowe, ale przede wszystkim bezpieczne. Pasteryzacja to właśnie jeden ze sposobów, który może pomóc w zapewnieniu żywności bezpieczeństwa. To dzięki niej Nestlé Yogolino może stać się wygodną przekąską, którą z łatwością zabierzesz na spacer lub w podróż.
Strefa Eksperta
Graj o wózek 3w1 dla Maluszka!
Nestlé Baby&me umożliwia konsumentom wystawianie opinii o swoich produktach i zapewnia dostęp do wystawianych przez konsumentów opinii o swoich produktach, jednakże na ten moment Nestlé Baby&me nie może zapewnić, czy publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy używali danego produktu lub go nabyli.
Powiązane artykuły