Prebiotyki w mleku dla niemowląt
Analizując etykietę mleka modyfikowanego dla maluszka, możesz zauważyć informację, że produkt zawiera w składzie oligosacharydy. To prebiotyki, które są bardzo ważne dla małego brzuszka. Poznaj działanie prebiotyków i dowiedz się, co zrobić, aby dostarczyć te dobroczynne składniki do diety niemowlaka.
Prebiotyki nie są odmianą probiotyków, jak mogłoby się pozornie wydawać. Prebiotyki odgrywają znaczącą rolę w prawidłowym rozwoju mikrobioty jelit maluszka, czyli składu bakterii zamieszkujących jego przewód pokarmowy. Zaliczane do prebiotyków oligosacharydy są naturalnym składnikiem mleka kobiecego. Prebiotyki znajdziesz również w produktach roślinnych oraz jako dodatek, np. do niektórych produktów dla niemowląt, w tym mlek modyfikowanych.
Czym są prebiotyki?
Prebiotyki to nieprzyswajalne składniki pożywienia, co oznacza, że nie ulegają trawieniu w przewodzie pokarmowym pod wpływem enzymów trawiennych człowieka. Stanowią jednak pożywienie dla dobrych bakterii bytujących w przewodzie pokarmowym. Dzieci karmione piersią otrzymują oligosacharydy o działaniu prebiotycznym wraz z mlekiem mamy.
Z kolei probiotyki to żywe mikroorganizmy, które wywierają korzystne działanie na organizm poprzez stymulację do wzrostu prawidłowej mikrobioty jelitowej, czyli armii bakterii zamieszkujących jelito. Są to najczęściej bakterie kwasu mlekowego: Lactobacillus i Bifidobacterium. Bakterie te stanowią znaczną część naturalnej mikroflory przewodu pokarmowego dziecka. Po narodzinach dostarczane są do jelita z mlekiem mamy. Naturalnie obecne są także w niektórych produktach spożywczych.
Dlaczego tak ważny jest prawidłowy skład mikrobioty jelit maluszka?
Jelita odgrywają ważną rolę w budowaniu odporności, a co za tym idzie, utrzymaniu zdrowia dziecka. Do sprawnego działania układu immunologicznego maluszka niezbędna jest właściwa mikrobiota jelitowa – bakterie, które nie dopuszczą do tego, aby drobnoustroje chorobotwórcze mogły nadmiernie namnażać się w organizmie lub, co gorsza, przedostać do krwiobiegu. Przewód pokarmowy dziecka w łonie matki jest prawie jałowy. To, jakimi bakteriami zostanie zasiedlony, w dużej mierze zależy od sposobu porodu (naturalny czy poprzez cesarskie cięcie) oraz od sposobu żywienia.
Zapamiętaj!
Na rozwój mikrobioty jelit niemowlaka ma wpływ:
- rodzaj porodu – w trakcie porodu naturalnego kolonizacja układu pokarmowego noworodka odbywa się poprzez kontakt z bakteriami dróg rodnych matki; w przypadku dzieci urodzonych przez cesarskie cięcie zasiedlenie jelit niemowlęcia przez „dobre” bakterie może być utrudnione,
- sposób karmienia – mleko mamy zawiera aktywne kultury bakterii, m.in. Lactobacillus reuteri i Bifidobacterium lactis, które przedostają się do jelita dziecka, a także oligosacharydy mleka kobiecego, które są dla nich pokarmem.
Co, jeśli nie możesz karmić piersią?
Karmienie piersią jest najlepszym sposobem żywienia niemowlęcia i powinno być kontynuowane tak długo, jak tylko jest to możliwe. Jeśli jednak maluszek skończył już 6 miesięcy i nie planujesz już dłużej karmić piersią, możesz skonsultować z lekarzem przejście na mleko następne. Najlepiej takie, które powstało na podstawie wieloletnich badań nad mlekiem mamy, oraz ze składem dopasowanym do potrzeb żywieniowych dziecka. W formule mleka następnego nie powinno zabraknąć oligosacharydów mleka kobiecego czy żywych kultur bakterii.
Wieloletnie badania nad recepturą mleka modyfikowanego pozwoliły nam stworzyć NAN OPTIPRO® Plus 2 HM-O dla niemowląt po 6. miesiącu życia. To mleko następne, które zawiera oligosacharyd mleka kobiecego 2’FL, technologię białka OPTIPRO®, immunoskładniki¹˒², a także DHA².
Dowiedz się więcej o naszym mleku następnym, odkryj unikalną recepturę NAN OPTIPRO® Plus 2 HM-O.
Konsultacja merytoryczna:
MAGDALENA WŁODARCZYK
Dyplomowany magister dietetyki na SGGW w Warszawie.
Graj o wózek 3w1 dla Maluszka!
Nestlé Baby&me umożliwia konsumentom wystawianie opinii o swoich produktach i zapewnia dostęp do wystawianych przez konsumentów opinii o swoich produktach, jednakże na ten moment Nestlé Baby&me nie może zapewnić, czy publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy używali danego produktu lub go nabyli.