Oligosacharydy mleka kobiecego (hmo) – ukryta broń natury!
Chcesz wiedzieć, w jaki sposób możesz dbać o odporność Twojego maluszka już od pierwszych dni jego życia? Dowiedz się, czym są tajemnicze HMO, i zyskaj pewność, że Twoje dziecko jest odpowiednio chronione.
Węglowodany, w tym te złożone, wpływają na rozwój nowo narodzonego maluszka. Właśnie dlatego warto wiedzieć, czym są HMO, czyli oligosacharydy mleka kobiecego. Okazuje się bowiem, że to bardzo pożyteczny składnik mleka mamy!
Oligosacharydy mleka kobiecego, czyli wyjątkowe cukry w mleku matki
HMO (ang. human milk oligosaccharides) to skrót oznaczający oligosacharydy mleka kobiecego, czyli szczególny rodzaj cukrów zawartych w pokarmie naturalnym. Wspierają one układ odpornościowy dziecka. W przewodzie pokarmowym maluszka nie ma enzymów potrzebnych do trawienia HMO, w odróżnieniu od pozostałych najważniejszych stałych składników mleka kobiecego: laktozy, tłuszczu i białka, nie mają one więc funkcji odżywczej. Nie oznacza to jednak, że oligosacharydy mleka kobiecego nie są dziecku potrzebne – stanowią pożywienie dla zawartych w jelicie „dobrych” bakterii. Są więc składnikiem mleka mamy kluczowym dla kształtowania zdrowego mikrobiomu maluszka.
Wyjątkowe mechanizmy działania HMO:
- wspierają rozwój korzystnych bifidobakterii w jelicie dziecka, m.in. Bifidobacterium infantis (B.infantis),
- eliminują drobnoustroje chorobotwórcze (patogeny) i chronią maluszka przed ich działaniem,
- utrudniają patogenom przytwierdzanie się do powierzchni jelita dziecka, dzięki czemu trudniej im wywołać infekcję,
- sprzyjają zachowaniu równowagi w układzie odpornościowym maluszka, co może ograniczać ryzyko alergii.
Co warto wiedzieć o HMO w mleku kobiecym?
- W naturze występują właściwie tylko w mleku kobiecym. Są wyjątkowe, tak jak wyjątkowe jest mleko mamy – takiej różnorodności oligosacharydów ani tak wysokiej ich zawartości nie znajdziemy w mleku żadnych innych ssaków.
- Pod względem zawartości stanowią trzeci, tuż po laktozie i tłuszczu, a przed białkiem, stały składnik mleka kobiecego.
- Ich ilość zależna jest m.in. od wieku dziecka. Najwyższy poziom HMO odnotowuje się w pierwszych dniach po porodzie, kiedy produkowana jest tzw. siara, inaczej mleko odpornościowe, którego niedojrzały organizm dziecka bardzo potrzebuje. Później wraz ze wiekiem dziecka ilość HMO w mleku mamy spada. Wyjątkiem jest 3’-FL, którego poziom rośnie.
- Do dziś odkryto już wiele różnych HMO występujących w mleku kobiecym, jednak nie wszystkie są obecne w nim w takiej samej ilości. Największą część stanowi 2’-fukozylolaktoza, w skrócie 2’-FL. Do głównych oligosacharydów obecnych w mleku kobiecym należą także: DFL, 6’-SL, 3’-SL, LNT i wspomniany już 3’-FL.
- Nie wszystkie HMO są takie same - w pokarmie naturalnym stwierdzono obecność 3 różniących się od siebie budową i funkcjami rodzin HMO.
- Dzięki szczególnym właściwościom HMO zawarte w mleku kobiecym sprzyjają rozwojowi wyłącznie „dobrych” bakterii w niedojrzałym jeszcze przewodzie pokarmowym niemowlęcia i pomagają chronić przed działaniem bakterii chorobotwórczych. Zmniejszają w ten sposób ryzyko infekcji.
Zapamiętaj!
- HMO, czyli oligosacharydy mleka kobiecego, to wyjątkowe węglowodany znajdujące się w mleku mamy.
- HMO nie mają funkcji odżywczej.
- HMO wspierają rozwój układu odpornościowego Twojego maluszka.
Graj o wózek 3w1 dla Maluszka!
Nestlé Baby&me umożliwia konsumentom wystawianie opinii o swoich produktach i zapewnia dostęp do wystawianych przez konsumentów opinii o swoich produktach, jednakże na ten moment Nestlé Baby&me nie może zapewnić, czy publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy używali danego produktu lub go nabyli.
Powiązane artykuły