Ochronne działanie bifidobakterii
Dla zdrowia Twojego dziecka niezwykle ważny jest sprawny układ odpornościowy. Odporność kształtuje się już od pierwszych dni życia niemowlaka – co wspierają bifidobakterie, czyli dobre bakterie zawarte w mleku mamy!
Twój instynkt doskonale podpowiada Ci, jak chronić swoje dziecko. Czule trzymasz maluszka w ramionach, by go uspokoić, ubierasz go ciepło w chłodne dni – wspaniale! Ale pamiętaj, że klucz do zdrowia to prawidłowo zbudowana odporność już od pierwszych miesięcy życia niemowlaka. Warto się dowiedzieć, jak ją wspierać, i na czym polega cenne działanie bakterii bifidus.
Układ odpornościowy dziecka
Podczas ciąży dziecko przebywało w Twoim brzuchu – sterylnym dla niego środowisku. W tym okresie było chronione przez Twój organizm, a jego mikrobiota jelitowa (bakterie zamieszkujące przewód pokarmowy) prawie w ogóle nie istniała. Układ odpornościowy dziecka w chwili narodzin nie jest w pełni rozwinięty. Na szczęście w pierwszych miesiącach swojego życia niemowlę korzysta z Twoich przeciwciał przekazywanych podczas ciąży. Przeciwciała te chronią je przed bakteriami, co nazywamy odpornością pasywną.
Karmienie piersią przyczynia się do rozwoju mikrobioty jelitowej, ponieważ mleko mamy jest bogate w probiotyczne kultury bakterii. Stanowi to jedną z pierwszych form naturalnej reakcji obronnej organizmu dziecka. Zawiera również oligosacharydy mleka kobiecego (HMO), które wspierają rozwój tych korzystnych drobnoustrojów. Pomagają one także eliminować bakterie chorobotwórcze i utrudniają im przytwierdzenie się do powierzchni jelita, dzięki czemu nie mogą zrobić maluszkowi krzywdy. Twoje dziecko będzie ciągle wzmacniało swój własny układ odpornościowy – rozwija się on nawet do 10.–12. roku życia!
Bifidus – bakterie jelitowe będące naturalnym wzmocnieniem odporności dziecka
W mleku mamy zawarte są probiotyczne kultury bakterii. Wpływają one korzystnie na mikrobiotę bakteryjną przewodu pokarmowego Twojego dziecka. Zwiększają liczbę „dobrych” bakterii jelitowych oraz wspierają reakcje obronne organizmu, tworząc naturalną barierę ochronną. Wśród bakterii jelitowych bardzo ważną rolę odgrywają bifidobakterie – drobnoustroje z rodzaju Bifidobacterium (np. B. lactis czy B. longum) – oraz Lactobacillus, czyli bakterie kwasu mlekowego, m.in. L. reuteri. Właśnie te korzystne kultury bakterii znajdują się w Twoim mleku. Jeśli karmisz piersią, wraz z nim trafiają one do przewodu pokarmowego Twojego dziecka.
Rozwój układu odpornościowego dziecka a bakterie bifidus
Jak już wiesz, przez 9 miesięcy ciąży maluszek rozwijał się w Twoim brzuchu w całkowicie sterylnych warunkach – co oznacza, że nie stykał się z żadnymi bakteriami. Równowaga mikrobiologiczna zaczyna się kształtować dopiero po urodzeniu – w wyniku pierwszego kontaktu organizmu z drobnoustrojami. Jedne z nich są korzystne dla jego zdrowia, a inne niepożądane. Wtedy też ulega zmianie skład mikrobioty bakteryjnej przewodu pokarmowego noworodka. W dużej mierze zależy on od rodzaju porodu (najbardziej korzystny jest poród siłami natury) oraz sposobu żywienia. Wyłączne karmienie piersią sprzyja namnażaniu się dobroczynnych bifidobakterii, co wspiera kształtujący się układ immunologiczny niemowlęcia.
Czy wiesz, że...
Intensywny rozwój maluszka sprawia, że na pewnym etapie zaczyna on wszystkiego dotykać i chce wkładać wszystko do buzi. Jego kontakt ze światem zewnętrznym jest coraz częstszy. Dziecko czerpie radość z przebywania z innymi ludźmi: dalszą rodziną, Twoimi znajomymi i ich dziećmi, którzy dzielą się z nim wszystkim… także drobnoustrojami!
Fakt, że to sprzyja różnicowaniu mikrobioty jelit dziecka, ale może też narażać maluszka na zarażenie się wirusami czy niechcianymi bakteriami. Klucz do zdrowia to prawidłowo zbudowana odporność już od pierwszych miesięcy życia niemowlaka – a w tym niebagatelną rolę odgrywa właśnie bifidobakteria!
Dieta wspierająca układ odpornościowy dziecka
Po 6. miesiącu życia Twoje dziecko czekają spore zmiany. Początki urozmaicania diety niemowlęcia są dla niego wyjątkowym momentem, bowiem wprowadzanie nowych produktów żywnościowych modyfikuje jego mikrobiotę jelitową. W miarę wprowadzania do diety dziecka innych pokarmów zmniejsza się naturalna ilość bifidobakterii w jego przewodzie pokarmowym.
Bardzo korzystne jest wówczas włączenie do jadłospisu maluszka pokarmów, które zawierają probiotyki, czyli właśnie te „dobre” kultury bakterii. Znajdziemy je w kefirze czy probiotycznym jogurcie naturalnym. W przypadku alergii na mleko można przygotować kefir wodny bądź na mleku kokosowym. Dobroczynne drobnoustroje kryją się także w produktach kiszonych, takich jak kapusta czy ogórki, oraz w zakwasie z buraka.
Istotną rolę odgrywają także prebiotyki, czyli produkty, która odżywiają „dobre” bakterie jelitowe – podobnie jak robiły to wspomniane już HMO występujące w mleku mamy. Należy do nich głównie żywność roślinna, jak cykoria, cebula, czosnek, por czy ziemniaki (ugotowane i schłodzone).
Jak wspierać odporność dziecka?
Jeśli z jakichś powodów nie możesz karmić piersią, a martwisz się o to, jak zapewnić maluszkowi odpowiednią ochronę, zadbaj o dobór odpowiedniego mleka modyfikowanego. Decyzję tę powinnaś jednak skonsultować z pediatrą – dzięki temu Twoje dziecko będzie chronione najlepiej, jak to tylko możliwe!
Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o tym, jak wspierać odporność dziecka, przeczytaj nasz specjalny e-book poświęcony temu tematowi!
Graj o wózek 3w1 dla Maluszka!
Nestlé Baby&me umożliwia konsumentom wystawianie opinii o swoich produktach i zapewnia dostęp do wystawianych przez konsumentów opinii o swoich produktach, jednakże na ten moment Nestlé Baby&me nie może zapewnić, czy publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy używali danego produktu lub go nabyli.
Powiązane artykuły