Hmo – wyjątkowe składniki kobiecego mleka
Jeśli już odliczasz dni do porodu, albo właśnie zostałaś świeżo upieczoną mamą, instynktownie chcesz zrobić wszystko, by ochronić swoje dziecko. Właśnie dlatego decydujesz się na karmienie piersią. Poznaj zatem, jaką rolę mają oligosacharydy mleka kobiecego – jedne z najważniejszych składników Twojego pokarmu.
Oligosacharydy mleka kobiecego są kluczowe szczególnie w pierwszych miesiącach życia dziecka, pomagając w naturalny sposób budować jego odporność. Stanowią trzeci najważniejszy pod względem ilości (poza wodą) składnik mleka mamy i są pożywieniem dla dobrych bakterii w brzuszku szkraba (głównie tych z rodzaju Bifidobacterium i Lactobacillus).
Właściwości mleka kobiecego i korzyści z karmienia piersią
Karmienie piersią co najmniej do końca 6. miesiąca życia maluszka jest czymś najlepszym, co możesz mu podarować. Zapewniasz w ten sposób dziecku odpowiednią ilość energii i składników niezbędnych do wzrostu oraz rozwoju. Dzieci karmione mlekiem mamy mniej chorują i rzadziej cierpią na alergie pokarmowe. A to nie wszystko. Korzyści wynikające z karmienia piersią nie kończą się w dzieciństwie! Okazuje się, że osoby, które w pierwszych miesiącach życia były karmione piersią, po latach, już jako dorośli, rzadziej borykają się ze schorzeniami takimi jak:
- otyłość,
- cukrzyca,
- choroby serca,
- nadciśnienie.
Czy to nie wspaniałe, że jako mama możesz mieć wpływ na zdrowie swojego dziecka nie tylko teraz, ale i w przyszłości?
Czym są oligosacharydy mleka kobiecego?
Nie ulega wątpliwości, że mleko mamy jest naprawdę wyjątkowe! W Nestlé badamy je już od 60 lat, stale zgłębiając jego niezwykłe tajemnice. Dzięki temu właśnie rozwiązaliśmy kolejną zagadkę, którą kryło w sobie mleko kobiece. To jedno z największych odkryć ostatnich dziesięcioleci, przełom w zrozumieniu mleka kobiecego! Być może wiecie, że głównym węglowodanem mleka kobiecego jest
laktoza. Głównym, ale nie jedynym. Słyszeliście kiedykolwiek o HMO?
HMO to skrót od angielskich słów human milk oligosaccharides, oznaczających oligosacharydy mleka kobiecego. W naturze składniki te w tak dużej ilości zawarte są jedynie w mleku kobiecym i mają korzystny wpływ na zdrowie niemowląt karmionych piersią. Zostały odkryte ponad 100 lat temu, ale dopiero ostatnie 30 lat badań pozwoliło określić niezwykle ważną rolę, jaką odgrywają w rozwoju dziecka.
Otóż HMO (oligosacharydy mleka kobiecego) od momentu, gdy trafią do organizmu niemowlęcia wraz z pierwszą kroplą mleka kobiecego, tzw. siary, pomagają wspierać jego delikatny, nie w pełni jeszcze rozwinięty układ odpornościowy. Tym samym wzmacniają odporność noworodka już od chwili jego przyjścia na świat.
Zapamiętaj!
- Karmienie piersią powinno trwać minimum do końca 6. miesiąca życia dziecka.
- Jednym z najważniejszych składników mleka mamy są HMO, czyli oligosacharydy mleka kobiecego.
- Karmiąc piersią, przekazujesz swojemu maluszkowi HMO, dbając w ten sposób o odporność swojego maleństwa.
Graj o wózek 3w1 dla Maluszka!
Nestlé Baby&me umożliwia konsumentom wystawianie opinii o swoich produktach i zapewnia dostęp do wystawianych przez konsumentów opinii o swoich produktach, jednakże na ten moment Nestlé Baby&me nie może zapewnić, czy publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy używali danego produktu lub go nabyli.
Powiązane artykuły