Ptysie z owocowym jogurtem – po 12. miesiącu
Składniki
Ciasto ptysiowe:
- Nestlé Sinlac: 6 płaskich łyżek
- Woda: 4 płaskie łyżki
- Rozpuszczone masło: 2 płaskie łyżki stołowe
- Jajko kurze: 1 sztuka (rozmiar L)
- Nestlé Yogolino waniliowy: 1 kubeczek
- Truskawka świeża: 4 sztuki
- Maliny świeże: 8-10 sztuk
- Borówki amerykańskie: 60 g
Przybory kuchenne
rondelek, szpryca do ciasta, talerz, łyżka
Alergeny
- Produkt zawiera jaja.
- Produkt zawiera mleko.
Krok po kroku
-
Rozpuszczone masło zagotowujemy w małym rondelku z wodą.
-
Zaraz po zagotowaniu, wsypujemy Sinlac Nestlé i dokładnie mieszamy nie zdejmując z ognia, z tym, że musimy siłę ognia skręcić na minimum.
-
Do lekko przestudzonego ciasta wkręcamy jajko.
-
Ciasto musi mieć jednolitą konsystencję i odchodzić od łyżki.
-
Ciasto ptysiowe szprycujemy na blachę wyłożoną pergaminem.
-
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200ºC przez 25-30 minut.
-
Z ciasta ptysiowego pieczemy małe ptysie, po czym przekrajamy je w poprzek i nakładamy deserek Nestlé Yogolino wymieszany z dowolnymi owocami świeżymi lub mrożonymi. Całość posypujemy startą czekoladą.
Graj o wózek 3w1 dla Maluszka!
Materiały do pobrania dla Rodziców
Przeczytaj, jak rozszerzać dietę Maluszka. Skorzystaj z naszych jadłospisów i zainspiruj się przepisami, które przygotowaliśmy z myślą o niemowlętach i małych dzieciach.
.