Polędwiczka cielęca kwaśno-słodka z winogronami - po 24. miesiącu
Składniki
- Sok z wyciśniętej cytryny: 1 łyżka
- Miód akacjowy lub wielokwiatowy: 1 płaska łyżeczka
- Polędwiczka cielęca: 150 g
- Nestlé Sinlac: do oprószenia mięsa
- Olej rzepakowy: 1 łyżka
- BOBO FRUT Nektar owocowy jabłko - gruszka: 1 butelka
- Śmietanka: 1 łyżeczka
- Masło: 1 łyżeczka
- Winogrona rodzynkowe bezpestkowe: 150 g
- Listki świeżej mięty
Przybory kuchenne
rondelek, deska do krojenia, nóż, patelnia
Alergeny
- Produkt zawiera mleko.
Krok po kroku
-
Świeżo wyciśnięty sok z cytryny chwilę gotujemy, po czym dodajemy miód i po zagotowaniu zdejmujemy z ognia.
-
Mięso kroimy w cienkie plastry, a następnie oprószamy kaszką Nestlé Sinlac.
-
Smażymy na oleju z odrobiną masła.
-
Podsmażone plasterki cielęciny przekładamy do rondelka i podlewamy Nektarem BOBO FUT jabłko - gruszka oraz odrobiną śmietanki, i dusimy na wolnym ogniu do miękkości.
-
Na koniec do polędwiczki dodajemy sos oraz połówki winogron bez skórki i pestek oraz posypujemy drobno pokrojonymi listkami świeżej mięty.
Podajemy z drobnymi kluseczkami.
*Miód nie powinien być wprowadzany przed ukończeniem 12 miesięcy, chyba że zarodniki Clostridium botulinum zostały inaktywowane odpowiednimi metodami wykorzystującymi wysokie ciśnienie i temperaturę, stosowanymi w produkcji żywności.
Graj o wózek 3w1 dla Maluszka!
Materiały do pobrania dla Rodziców
Przeczytaj, jak rozszerzać dietę Maluszka. Skorzystaj z naszych jadłospisów i zainspiruj się przepisami, które przygotowaliśmy z myślą o niemowlętach i małych dzieciach.