Jakie ryby i mięsa są najbardziej polecane przy rozszerzaniu diety? Czy chleb z ziarnami może być podawany małym dzieciom? Jak podawać alergeny (jajka, mleko, masło orzechowe), czy po podaniu zrobić przerwę na 2-3 tygodnie od danego składnika, czy jeśli nic się nie dzieje można dalej podawać nowe składniki?

Dietetyk

Ekspertka dietetyk

Magdalena Włodarczyk:

Szczególnie zaleca się tłuste ryby morskie - łososia norweskiego czy makrelę atlantycką. Oprócz nich warto włączyć do diety maluszka dorsza, mintaja, solę czy pstrąga. Należy unikać spożywania ryb drapieżnych i długożyjących, ponieważ mogą kumulować więcej metali ciężkich. Kolejność wprowadzania poszczególnych gatunków mięs do diety maluszka jest dowolna. Ważne jest, by wybierać mięso dobrej jakości, pochodzące ze sprawdzonego źródła. Ziarna, orzechy i pestki najlepiej podawać jest w formie zmielonej, aby zmniejszyć ryzyko zadławienia.  Aktualnie nie zaleca się opóźnionego wprowadzania do diety produktów potencjalnie alergizujących, ponieważ nie wpływa to na wystąpienie alergii w późniejszym okresie. Kolejność wprowadzania nowych produktów do diety jest zatem dowolna, dotyczy to także jajek, nabiału czy masła orzechowego (wybieraj takie, które nie zawiera dodatku soli i cukru).Początkowo możesz wprowadzać nowe produkty pojedynczo, podając niewielkie ilości, około 2-3 łyżeczki.